ARHITEKTURA LONJSKOG POLJA NA 18. VENECIJANSKOM BIJENALU

Tekst: B. Matijević

Foto: PP Lonjsko polje

Na 18. Venecijanskom bijenalu – međunarodnoj izložbi arhitekture – Hrvatska nastupa s projektom „Same as it Ever Was“. Hrvatski projekt Mie Roth i Tončija Čerine povjerenika ovogodišnjeg hrvatskog nastupa na 18. Venecijanskom bijenalu – međunarodnoj izložbi arhitekture predstavljen je prije nekoliko dana u Centru za posjetitelje „Crna roda“ Parka prirode Lonjsko polje.

Ishodište projekta i programa hrvatskog paviljona – svojevrsnog laboratorija za istraživanje budućnosti arhitektonske prakse i obrazovanja, upravo je močvarno područje Lonjskog polja gdje kulturni krajolik nastaje stoljetnom simbiozom prirode koja je u stalnoj mijeni i zajednica koje mu se prilagođavaju. Projekt je zamišljen kao oda ambijentima suživota divljeg i domaćeg, prirodnog i proizvedenog, živog i neživog, a odgovara na temu ovogodišnjeg bijenala pod nazivom „Laboratorij budućnosti“ (“The Laboratory of the Future”) koju je postavila kustosica Bijenala Lesley Lokko, kao kontinuiranog interdisciplinarnog procesa usmjerenog prema promjeni pristupa djelovanju u prostoru, s fokusom na alternativne budućnosti.

Hrvatski nastup izbornika Mie Roth i Tončija Čerine za ishodište projekta preuzelo je jedinstven ekološki sustav močvarnog područja Lonjskog polja kojem pripada i zaštićeno naselje Krapje, jedino naselje u Hrvatskoj sa statusom Sela graditeljske baštine, sa sačuvanim tipičnim drvenim posavskim kućama koje okruženo prirodom, ali i ljudskom rukom kultiviranim krajolikom, u skladu s prirodnim okolišem čini skladnu ruralnu cjelinu.

Svečano otvorenje hrvatskog paviljona planirano je za petak, 19. svibnja 2023., nakon kojega slijedi okrugli stol na kojem sudjeluju Martin Avila (Konstfack, Stockholm), Harriet Harriss (Pratt Instiitute, New York) te James Auger (Crap Futures, ENS Paris-Saclay), koji će moderirati Ivica Mitrović s Umjetniče akademije u Splitu.

Podsjetimo, Bijenale u Veneciji je najstarija izložbena smotra, tradicionalna manifestacija i mjesto susreta arhitekata, kustosa i publike, teoretičara i kritičara iz cijeloga svijeta. Smatra se da će nastup doprinijeti vidljivosti i internacionalizaciji hrvatskih arhitekata, urbanista, dizajnera i onih koji oblikuju okoliš radi razumijevanja povezanosti prirode i kulture.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon