ESCALE À SÈTE: FESTIVAL MORA I MORNARA

Tekst: M. Šamanić

Foto: www.escaleasete.com

Nakon dosadašnjih uspješnih predstavljanja hrvatske maritimne kulture u Francuskoj, Republici Hrvatskoj još jednom je pripala čast predstaviti svoju maritimnu kulturu i baštinu na predstojećem festivalu Escale à  Sète 2020. koji će se, uz podršku predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, održati od 7. do 13. travnja 2020. u gradu Sète. Naime, Hrvatska će u organizaciji Udruge Cronaves iz Splita predstaviti svoju bogatu pomorsku baštinu na dva festivala u Francuskoj tijekom travnja 2020., onom koji se održava u najvećoj ribarskoj luci Mediterana Sètu i ove godine slavi desetu obljetnicu, te u susjednom gradiću Marseillianu.

PREZENTACIJA HRVATSKE MARITIMNE BAŠTINE

Escale à Sète najveći je festival maritimne baštine, mora i mornara na Mediteranu na kojemu sudjeluje većina europskih zemalja. Nastupu Republike Hrvatske na ovom najvećem mediteranskom pomorskom festivalu prethodi sudjelovanje i na festivalu mora i mornara u luci Marseillane, gdje će se Hrvatska kao specijalno počašćeni gost predstaviti nekoliko dana ranije. Osim prezentacije hrvatskih brodarskih udruga, muzeja i drugih javnih institucija generalna svrha i ciljevi sudjelovanja na ovom značajnom festivalu su prezentacija hrvatske maritimne baštine, hrvatske kulturne baštine, etno glazbe i folklora te gastro-enologije. Osim morem,  gdje će se na 1400 milja dug put s četiri člana posade prema luci Sète iz Malog Lošinja otisnuti jedrenjak Nerezinac, koji je kao vrijedan primjerak tradicionalne brodogradnje 2010. godine Ministarstvo kulture uvrstilo na popis zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, put Francuske krenuti će primjerci četri brodice i kopnenim putem, i to: komiške gundula i sandula, gajeta Foranka iz Hvara i gajeta Mila iz Šepurina na otoku Prviću. Inače, ovo je šesti projekt predstavljanja Hrvatske na europskim maritimnim festivalima. Escale à Sète, satkan je od maritimne baštine cijele Europe, etno, turističke i gastronomske ponude.

RADIONICE I IZLOŽBE

U Francusku ide 28 članova udruga koje brinu o starim brodovima i posade. Udruga Palagruža iz Komiže, osim radionica na kopnu, na moru će predstaviti komišku sandulu, koja će za tu priliku dobiti jarbol i novo jedro, a  jednu gundulu sagradit će na radionici djeca iz Sèta. U službenom dijelu programa Hrvatska će se predstavit putem izložbe ‘Tragom male drvene brodogradnje’, koju su u partnerstvu priredili Muzej betinske drvene brodogradnje i Muzej Općine Jelsa. Na festivalu se organiziraju i radionice izrade brodova, pletenja mreža, stručna predavanja te razmjenjuju iskustva u očuvanju drvenih brodova. Najveća atrakcija hrvatskoga predstavljanja na Festivalu u luci Sète bit će 22-metarski jedrenjak  Nerezinac, sagrađen u 19. stoljeću, koji je prošle godine obnovljen i pretvoren u Interpretacijski plovidbeni centar. Prvi je takav jedrenjak obnovljen na Jadranu.

HRVATSKA ATRAKCIJA – JEDRENJAK NEREZINAC

Jedrenjak Nerezinac, teretni brod star više od 100 godina spomenik je lošinjske brodograđevne tradicije te pretvoren u interpretacijski centar na otvorenom, dočarava i interpretira bogatu pomorsku i brodograđevnu baštinu otoka Lošinja. Vrsta je teretnog jedrenjaka koji je služio za prijevoz drva, vapna, pijeska i ostalih vrsta tereta. Iako nekad mnogobrojan na sjevernojadranskim otocima, postoji samo jedan poznati preživjeli primjerak i to upravo ovaj lošinjski. Pretpostavlja se da je izgrađen oko 1880. godine, a obnavljan je godinama kako bi se doveo u prvobitno stanje. Dugačak 19,6 metara, s dva jarbola i nosivost cca 300 tona, uobičajeno je bilo da posadu logera čine kapetan i tri do četiri mornara. Interpretacijski centar postavljen na samom brodu prezentira značajke svakodnevnog života na brodu krajem 19. stoljeća. Upisan na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a svoj stalan vez pronašao je ispred Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju te je otvoren za posjetitelje.

POVIJEST FESTIVALA

Escale à Sète najznačajniji je festival pomorske baštine na Mediteranu. Organizira ga oko 400 članova istoimene udruge, okuplja stotinjak izlagača, pedesetak glazbenika i pjevača, 2000 volontera i entuzijasta. Istodobno se održava i najveći glazbeni festival pomorske pjesme i glazbe, održavaju se prigodna predavanja i izložbe, priređuju se sportska natjecanja, posebice se pazi na kulinarske događaje. Organizatori ove godine očekuju preko 350 tisuća posjetitelja iz cijele Francuske i mnogih europskih zemalja i maritimnih gradova s kojima Escale à Sète njeguje prijateljske odnose. Među njima je odnedavno i Hrvatska, odnosno zaljubljenici u pomorsku baštinu iz naše zemlje koje su upoznali 2015. godine na europskom festivalu mora u Vannesu. Mogli bismo zaključiti da se više ništa, vezano uz more i brodove, ne događa u Europi i na Mediteranu, a da Hrvatska na tim događanjima ne zauzima važno mjesto.

Uz domaćine Francuze, na festivalu sudjeluju brodovi iz Italije, Španjolske i Hrvatske, a u revijalnom dijelu posade iz Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije s velikim jedrenjacima, koji su i najveća atrakcija za publiku koja će u tjednu uskrsnih blagdana posjetiti jug Francuske. Pomorski festival u Sèteu polako preuzima primat mnogo starijem i poznatijem festivalu pomorstva u Brestu.

Festival Escale à Sète ima proračun od dva milijuna eura i oko 50 prestižnih partnera, državnih poduzeća, zatim banke, regionalne tvrtke, lokalne i regionalne institucije, te poznate međunarodne tvrtke, a sva događanja prate najveći francuski regionalni i nacionalni mediji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon