U ZAGREBU ODRŽAN MEĐUNARODNI SKUP EUROPSKIH METEOROLOŠKIH SLUŽBI ZA PRAĆENJE EKSTREMNIH VREMENSKIH POJAVA

Tekst: DMHZ/Panopticum

Foto: ECMWF

Stručnjaci iz europskih meteoroloških i hidroloških službi te znanstvenih institucija, njih 70, zajedno s 40 sudionika koji su se pridružiti online, od 10. do 12. rujna 2024. u Zagrebu su raspravljali o daljnjem razvoju i operativnoj primjeni digitalnog blizanca Zemlje za praćenje i prognoziranje ekstremnih vremenskih pojava i njihovih učinaka na društvo i gospodarstvo (DestinE Extremes Digital Twin – DT). Tijekom trodnevnog sastanka u Zagrebu, projektni tim je definirao tijek radnih procesa i protoka informacija, kao i kriterije za aktivaciju sustava. Razmotreni su i planovi za poboljšanje modela visoke rezolucije s ciljem uspostave testnog on-demand sustava, povezivanje sa združenim modelima za potrebe prognoze poplava, stanja mora te potreba u energetici i drugim gospodarskim sektorima.

Zagrebački sastanak održao se nakon što je u lipnju 2024. godine počela druga faza projekta. Ona obuhvaća pripremu, testiranje i implementaciju ključnih komponenti sustava. Osim prva dva digitalna blizanca Zemlje – jedan za ekstremne vremenske događaje i drugi za prilagodbu klimatskim promjenama – završena je i isporuka Digital Twin Enginea (DTE). Radi se o softverskoj infrastrukturi koja će integrirati druge tematske digitalne blizance, poput onih vezanih za mora, oceane i bioraznolikost, u jedinstveni digitalni model Zemlje. Razvoj DTE-a vodi ECMWF u suradnji sa svojim članicama i partnerima. Također razvijene su i druge dvije važne komponente projekta. Europska organizacija za korištenje meteoroloških satelita (EUMETSAT) razvila je podatkovno jezero (eng. Data Lake) koje će korisnicima osigurati pristup velikim količinama podataka iz različitih izvora, dok je Europska svemirska agencija (ESA) izradila platformu (Core Service Platforma) kako bi korisnici imali pristup alatima, aplikacijama i uslugama DestinE programa.

Extremes DT je napredni informacijski sustav koji koristi najmoćnija superračunala u Europi, ona Zajedničkog poduzeća za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC) i najnovija dostignuća u razvoju modela za prognozu vremena, kao i napredne tehnologije umjetne inteligencije i strojnog učenja. Ovaj će sustav omogućiti učinkovitije praćenje i prognoziranje ekstremnih meteoroloških i hidroloških događaja te opasnih situacija poput onečišćenja zraka. Također će osigurati nikad detaljnije i preciznije informacije o ekstremnim događajima nekoliko dana unaprijed, pomažući u procjeni utjecaja tih događaja na najugroženije sektore i područja. Navedeno će značajno unaprijediti upravljanje rizicima te zaštitu građana i infrastrukture.

Extremes DT, kojeg razvija partnerstvo europskih hidrometeoroloških službi i znanstvene zajednice pod vodstvom ECMWF i Météo France, ima inovativnu funkcionalnost aktiviranja na zahtjev u slučaju nepogoda s velikim utjecajem na društvo i gospodarstvo, a pratit će ekstremne događaje koji se odvijaju nad Europom i pružati kratkoročne vremenske prognoze s rezolucijom između 200 i 750 metara. Ova regionalna komponenta digitalnog blizanca Zemlje za praćenje i prognoziranje vremenskih ekstrema koristit će podatke globalne komponente koju razvija Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), a koja se temelji na njihovom Integriranom prognostičkom sustavu (IFS).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon