DVOJAJČANI BLIZANCI IZ HYPO BANKE

J.Vresk_D.Mlakar

Tekst: D. Sremiš

Foto: www.hrt.hr

Jedna od afera iz austrijske posrnule Hypo banke iz Klagenfurta i s njom povezane osobe s hrvatske političke scene – Josip Vresk, član Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske i Davorin Mlakar, donedavni HDZ-ov saborski zastupnik i trenutni sudac Ustavnog suda RH u posljednjim medijskim napisima dovedeni su uzročno-posljedični odnos obzirom na predstojeće parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna 2016. godine. Naime, oba su prema dostupnim i neslužbenim izvorima pod istragom austrijskog tužiteljstva ali i sudionici sudskog postupka koji se vodi pri Zemaljskom sudu u Klagenfurtu protiv jednog od bivših čelnika Hypo Alpe Adria Banke zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura.

BLIZANCI ODLUČUJU JEDAN O DRUGOME

Naime, zbog čudne korelacije odnosa ova dva spomenuta aktera, mogući su zapleti u pravnoj proceduri samih parlamentarnih izbora. Da podsjetimo, Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je 16. kolovoza 2016., kao nadležno tijelo, podnesak Hrvatske stranke prava 1861., kojim se traži razrješenje člana Državnog izbornog povjerenstva Josipa Vreska zbog njegove navodne izjave da je primio mito od Hypo banke u iznosu od 210 tisuća eura. Gospodin Josip Vresk je navodno sve priznao austrijskim istražiteljima i to kada, kako i pod kojim okolnostima je primio novac od Hypo banke za određene projekte u Hrvatskoj i za utjecanje na neke odluke HNB-a, i to kad je već bio član DIP-a RH. Kako se neslužbeno može saznati, gospodin Vresak zbog bolesti trenutno ne obnaša dužnost člana DIP-a. Međutim, kako je Hrvatski sabor raspušten još 15 srpnja 2016., gospodina Vreska može razriješiti samo Ustavni sud, u kojem pak sjedi novoizabrani sudac i sudionik iz iste korupcijske afere pri Hypo banci, gospodin Davorin Mlakar. Dakle, hipotetski gledano, jedan sudionik iz istog skandala mogao bi odlučivati o sudbini drugog. Zaključno, prema Zakonu prestanak mandata člana DIP-a propisan u članku 15. Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske, a budući da su raspisani parlamentarni izbori, a Hrvatski sabor je raspušten, odluku donosi isključivo Ustavni sud RH, u skladu s odredbom članka 17. stavka 1. Zakona.

ČEMU SLUŽI SOA, MUP I DORH?

Sama mogućnost da neka banka ili bilo koji drugi poslovni subjekt ili čak i fizička osoba ostvaruje ikakav utjecaj na ključne državne institucije Republike Hrvatske poput HNB-a u svakoj normalnoj državi EU-a izazvala bi reakciju cjelokupnog sustava koji skrbi o nacionalnoj sigurnosti zemlje. No, u Hrvatskoj se o ovome za sada nije raspravljalo niti je dobilo ikakav pravosudni epilog. Čak štoviše, jedno od značajnijih imena te afere, bivši saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar imenovan je ustavnim sucem Republike Hrvatske dana 3. lipnja 2016. godine.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon