UNICEF U HRVATSKOJ OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN DJETETA 

Tekst: I. D. Rešetar

Foto: UNICEF

U povodu Svjetskog dana djece danas je Savjetodavni odbor za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje na online konferenciji predstavio primjere poslovnih praksi hrvatskih poduzeća odgovornih prema djeci.Uz podršku UNICEF-a i stručno vodstvo mentorica, članica Savjetodavnog odbora, primjere odgovornih praksi mapirali su studenti i studentice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu vodeći se Načelima o pravima djece i poslovanju. Cilj projekta bio je doznati kako pojedina poduzeća u Hrvatskoj poštuju dječja prava u praksi, jačati vidljivosti poslovnih praksi hrvatskih poduzeća koje uvažavaju prava i dobrobit djeteta i time motivirati ostala poduzeća na aktivniji angažman oko dječjih prava.

U Hrvatskoj živi približno 800 tisuća djece mlađe od 18 godina, što čini oko 20 posto  ukupnog stanovništva. Gotovo da nema poduzeća koje na izravan ili neizravannačin ne utječe na njihove živote. No, rezultati prvog nacionalnog istraživanja o utjecaju poslovnog sektora na dječja prava, koje je pokrenuo UNICEF 2018. godine, pokazali suda je svijest o potencijalnom utjecaju poslovnog sektora na dječja prava u Hrvatskoj relativno niska i mnoga poduzeća nedovoljno razumiju kako mogu podržati ostvarivanje prava djece u praksi.

Koje su poslovne prakse najbolje uvažile prava i interese djece u Hrvatskoj?

Stoga je Savjetodavni odbor pokrenuo projekt mapiranja i predstavljanja dobrih praksi u hrvatskim tvrtkama na kojem su studenti po prvi put dobili jedinstvenu priliku upoznati se s temom dječjih prava u poslovanju i povezati se s poslovnim svijetom na konkretnom zadatku. U projektu je sudjelovalo stotinjak studenata koji su napisali studije slučaja o 14 poduzeća: A1 Hrvatska d.o.o., IKEA Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o., INA – Industrijanafte d.d., IN2 d.o.o, Poslovna inteligencija d.o.o., Privredna banka Zagreb d.d., OTP banka d.d., Arena Hospitalty Group d.d., AD Plastik d.d., Hrvatska elektroprivreda d.d., Jadran – Galenski Laboratorij d.d., Dvokut Ecro d.o.o. i HP – Hrvatska pošta d.d.

Projekt je rezultirao brižljivo prikupljenim poslovnim praksama i politikama urazličitim područjima – od radnog mjesta po mjeri djece i obitelji, preko proizvodai usluga koji podržavaju dječja prava, do doprinosa zajednici i očuvanja okoliša ukojemu djeca rastu i razvijaju se. Također, ova inicijativa pokazala je da postoji prostor za poboljšanja – prvenstveno u području marketinga i oglašavanja prema djeci, jer u ovom mapiranju nisu prepoznate prakse koje bi pokazaleviše angažmana od zakonski propisanih okvira

U svom osvrtu na trenutno stanje u Hrvatskoj vezano uz poslovne prakse odgovorne prema djeci, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo je rekla: „Svako poduzeće – bilo da je malo ili veliko – izravno ili neizravno utječe na živote djece. Zato je vrlo važno da poslovni sektor kroz svoje svakodnevno poslovanje i pri razvijanju strateških planova ima na umu najbolji interes djeteta. Ponosni smo na ovu inicijativu koja je kroz suradnju s mladima po prvi put pokazala kako neka hrvatska poduzeća provode odgovorne inicijative za djecu i njihove obitelji.Vjerujemo da će izdvojene poslovne prakse poslužiti kao inspiracija i drugim poduzećima da u Hrvatskoj primijene slične inicijative i maksimiziraju rezultateza djecu.“

Sudionici konferencije imali su prilike sudjelovati i u panel-diskusiji na temu društveno odgovornih poslovnih praksi prema djeci i obiteljima u okolnostima COVID-19 pandemije. Predstavljene su prakse tvrtki koje su omogućile bolju usklađenost obiteljskog i poslovnog života i koje su pokrenule inicijative za podršku zajednici.

Savjetodavni odbor za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje djeluje od 2018. godine kao platforma za razmjenu znanja i dobrih praksi usmjerena k povećanju vidljivosti dječjih prava i, posljedično, boljem poštovanju, zaštiti i ostvarivanju dječjih prava u poslovnoj zajednici. Članovi Savjetodavnog odbora relevantni su nacionalni dionici za društveno odgovorno poslovanje i dječja prava: organizacije koje aktivno zagovaraju DOP u Hrvatskoj (Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, Hrvatska gospodarska komora), akademski sektor (Sveučilište u Zagrebu – Ekonomski fakultet u Zagrebu), poslovni sektor (Zagrebačka burza d.d., IKEA Hrvatska d.o.o, Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatska udruga banaka, Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri, Telemach Hrvatska d.o.o., A1 Hrvatska d.o.o., Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje, Institut zaposlena mama, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te Ured UNICEF-a u Hrvatskoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon