UTJECAJ TEMPERATURE OCEANA NA ODRŽIVI RIBOLOV
Tekst: Panopticum/Science
Foto: Greenpeace
Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Science, proučavao se utjecaj povećanja temperature oceana na održivi ribolov diljem svijeta tijekom osamdesetogodišnjeg razdoblja, odnosno u periodu od 1930. do 2010. godine, a znanstvenici su došli do zaključka kako se količina ribe smanjila u prosjeku za 4,1 posto. Iako se smanjenje od 4 posto možda ne čini velikim, to u volumenu iznosi 1,4 milijuna metričkih tona ribe u osamdesetogodišnjem periodu. Međutim, smanjenje količine ribe u svjetskim morima nije jednako rasprostranjeno. U dijelovima Atlantika i u Japanskom moru, ulov ribe se smanjio za čak 34 do 35 posto u razdoblju u kojem je provedeno istraživanje. Znanstvena studija također utvrđuje kako su ribe u hladnijim područjima općenito bolje reagirale na zagrijavanje nego ribe u toplijim morima.
Objavljeno istraživanje provedeno na Sveučilištu Rutgers definitivno je dokazalo da riblji fond sve više ugrožavaju klimatske promjene, a potkrepljeno je činjenicom da je riblji fond diljem svijeta već reagirao na zagrijavanje oceana i drugih mora. Istraživanje također navodi da u svjetskoj ribljoj industriji radi ili o ribi kao glavnom izvoru hrane ovisi više od 56 milijuna ljudi, a istraživači su proučavali 235 populacija ribe 124 različite vrste u 38 regija svijeta.