USKOK POSTAO PUNOLJETAN

Tekst: B. D./HINA

Foto: DORH

Specijalizirani ured Državnog odvjetništva za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – USKOK, započeo je s radom prije 18 godina, 3. prosinca 2001. USKOK je od tada uz brojna uhićenja, istrage i suđenja prošao niz zakonskih i organizacijskih izmjena.

Jedna od značajnijih promjena u radu USKOK-a dogodila se 2009. godine kada je uz tužiteljstvo oformljen i specijalizirani policijski odjel – PNUSKOK, a odjeli za suđenja u uskočkim predmetima osnovani su na županijskim sudovima u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.

USKOK je isprva bio smješten u Vinogradskoj ulici u Zagrebu, a prvi ravnatelj bio je Željko Žganjer. Ured se u međuvremenu preselio u Gajevu ulicu, Žganjera je 2005. naslijedio Dinko Cvitan, a njega 2014. Tamara Laptoš. Krajem 2018. na čelo USKOK-a došla je Vanja Marušić, a za 18. rođendan dobili su novi prostor u Vlaškoj 116 u Zagrebu.

U javnosti se već duže vrijeme spominje da se USKOK-ovi tužitelji ne bi smjeli trošiti na beznačajne postupke, poput svakodnevnog podmićivanja ili krijumčarenja manjih količina duhana, umjesto da se u potpunosti posvete velikim korupcijskim slučajevima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon