NAJNAGRAĐIVANIJI HRVATSKI PRŠUT PROIZVODI SE U DOGOPOLJU
Tekst: Alma Radoš
Foto: Renato Šala
Dalmatinski pršut “Smjeli” nedavno je osvojio još jedno zlato u Tinjanju na Sajmu pršuta te na taj način potvrdio status vrhunskog proizvoda u kategoriji zaštićenih hrvatskih pršuta. Sušio se u idealnim uvjetima u Dugopolju, u maloj „tvornici“ najnagrađivanijih pršuta s najviše šampionskih titula u Hrvatskoj.
Naime, mala tajna dugopoljske pršutane krije se u izboru kvalitetnog svinjskog buta čija idealna težina iznosi od 12,5 do 15 kilograma svježeg mesa. Receptura je tradicionalna, suši se na dugopoljskoj buri, no nije dobro kada je ima previše jer se pršut u tom slučaju ponekad može i presušiti.
Dugopoljska pršutana u vlasništvu je Vlade Prančića koji proizvodi oko stotinu tona pršuta godišnje. Posljednjih godina proizvodnja je narasla za dvadesetak posto, a najtraženiji je u turističkoj sezoni.
Naime, više od 75 posto dalmatinskih pršuta brenda Smjeli nude se u restoranima i hotelima na obali Jadrana i u Zagrebu, a oko 25 posto izvozi se u Njemačku, Austriju, Češku i Sloveniju… Valja napomenuti pritom kako je Vlado Prančić jedan je od prvih hrvatskih pršutara koji je prepoznao važnost brendiranja kvalitete EU oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla obzirom da Hrvatska količinom ne može konkurirati španjolskim i talijanskim proizvođačima te mediteranske delicije.
Osim vrhunskih pršuta na dugopoljskoj buri inventivni proizvođač Prančić suši dalmatinsku pancetu i dalmatinsku pečenicu, također nositelje EU oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla te svinjski vrat.