IMOVINSKA SINKOPA DUBRAVKE ŠUICE

Tekst: R. F.

Foto: Index

Dubravka Šuica, hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju, bit će saslušana u četvrtak, 3. listopada 2019. pred Odborom za ustavna pitanja, kojemu će se pridružiti i članovi Odbora za rad i socijalna pitanja.
Saslušanje je dio postupka imenovanja članova Europske komisije. Ako na saslušanju netko od kandidata ne položi test, novoizabrana predsjednica Komisije može tražiti zamjenskog kandidata ili ići na plenarno glasovanje. Nakon saslušanja sastaju se koordinatori zastupničkih klubova koji iza zatvorenih vrata glasuju o kandidatu. Za imenovanje predloženog kandidata potrebna je dvotrećinska većina koordinatora. Ako nema dvotrećinske većine, moguća su dodatna pitanja u pisanom obliku, novo saslušanje ili prepuštanje nadležnom odboru da glasa. U tom slučaju potrebna je obična većina članova odbora.

Prije saslušanja svi predloženi povjerenici morali su ispuniti deklaracije u kojoj su morali navesti sve dužnosti koje su obavljali u zadnjih 10 godina, financijske interese koji bi mogli upozoravati na sukob interesa te članstvo u tijelima koja mogu utjecati na obavljanje dužnosti povjerenika. Šuica je prošla tu provjeru te je u toj izjavi navela što posjeduje bez navođenja vrijednosti nekretnina i pokretnina. Slučajno ili ne, zaboravila je navesti poveće plovilo registarskih oznaka DB 3731 u njenom vlasništvu. 12-metarska jahta koja se u registru brodova Republike Hrvatske vodi pod imenom “Dubica”, procjenjuje se na  vrijednost  od najmanje 1,3 milijuna kuna.

Glasanje o cijeloj EK predviđeno je za 23. listopada 2019. i to na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a nova komisija preuzima dužnost 1. studenoga 2019. U suprotnom, sadašnja komisija nastavlja raditi dok se ne dovrši proces izbora nove.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon