RIJEKA DOMAĆIN DANA HRVATSKOG PRŠUTA

Tekst: Alma Radoš

Foto: Tea Cimaš

Kvarner se priprema za najiščekivaniju i najukusniju gurmansku manifestaciju. Naime, u petak, 21. travnja 2023. u hotelu Bonavia u Rijeci počinje tradicionalna manifestacija Dani hrvatskog pršuta dok će na riječkom Korzu u subotu, 22. travnja 2023. biti predstavljeni najbolji proizvođači zaštićenih pršuta, od Istre i Kvarnera do juga Hrvatske. Ondje će nagrađivani proizvođači od 8 do 15 sati po promotivnim cijenama prodavati i prezentirati svoje pršute. Deveto izdanje  ove manifestacije okupit će najbolje proizvođače zaštićenih pršuta koji su svoje uzorke već poslali na ocjenjivanje.

Unatoč trendu otvaranja novih pršutana, moderniziranju starih i povećavaju proizvodnih kapacitete, transformaciju na zeleno poslovanje u skladu s poljoprivrednom politikom, u Hrvatskoj se i dalje proizvodi dvostruko manje pršuta nego što je potražnja za njima. Proizvodimo ih oko pola milijuna, a pojedemo dvostruko više, odnosno potroši se jednako domaćeg i pršuta iz uvoza.
Podsjetimo, prvi su Dani hrvatskog pršuta održani 2015. u Splitu i od onda se svake godine sele u drugi grad. Prvi put dolaze u Rijeku, ali ne i na Kvarner. Drugo izdanje manifestacije održalo na Krku odakle dolazi i prošlogodišnji šampion Vjekoslav Žužić.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon