ZAŠTO OBERSNEL NIJE SAGRADIO TVORNICU, VEĆ TROŠI JAVNI NOVAC NA NAPUŠTENU JAHTU JUGOSLAVENSKE PROŠLOSTI

Tekst: SHZ

Foto: Reuters

Ovih dana odabrani vijećnici Gradskog vijeća Grada Rijeke posjetili su Titov brod Galeb uoči sjednice, s ciljem da prije glasovanja pogledaju na što bi se trebalo utrošiti 69 milijuna kuna. Odabrane vijećnike sakupio je predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, a brodom ih je proveo pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar,  koji im je pojasnio da je projekt obnove zamišljen na način da se brod uredi kao muzej i da će biti pod strogom paskom konzervatora, kao i da je ostavljen i prostor za poduzetnike jer bi se na brodu trebao naći ugostiteljski objekt i hostel. Također, na najvišoj palubi bi se uredilo i ljetno kino. Unatoč svemu ipak je Gradsko vijeće Rijeke odobrilo kredit od 69 milijuna kuna za obnovu “Galeba”.

Koga predstavljaju današnji nosioci vlasti u Rijeci, dok su stanovnici Rijeke bez perspektive jer nema tvornica – proizvodnje, a što je odraz duha vladajuće garniture Rijeke. Zašto Obersnel nije otvorio neku tvornicu u Rijeci, a ne neki zahrđali Titov brod, čije su posljedice da je Rijeka u zadnjih sedam godina izgubila 11 tisuća žitelja i tako drži neslavni rekord po iseljevanju hrvatskog stanovništva. Vidljivo je da se time poziva na nered.

Na njihovu žalost kredit od 69 milijuna kuna za obnovu “Galeba” ne može se realizirati jer je Europski parlament usvojio 19. rujna 2019. rezoluciju naziva “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819 (RSP))“, kojom je osudio i izjednačio nacističke i komunističke zločine kao i zločine svih ostalih režima. U Rezoluciji se navodi da  su “nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti”. Pozivaju se “sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim”. EU izražava zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola. Napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama, itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava. Dakle, Europski parlament je poslao rezoluciju – izbacite Tita iz parkova, ulica, brodova…

Kad je riječ o produženoj ruci okupatora, tj. Tita, trebamo raskrinkati srpsku ideju, a koja je sada samo ideologija, tj. smeće propale srpske ideje. Oni koji su zidali bez temelja samo su urušili i nisu stvorili mogućnosti nadgradnje te su opomena za sva vremena. Gdje je Titu nadgradnja, što je pozitivno stvorio za život, osim sukreatorstva s okupatorom s kojim je Hrvatsku gurnuo u dva rata, 80 godina ropstva hrvatskom narodu, koliko krvi, suza, svađa i narušavanja bitnog. Nasreću ideju koja je istrošena, a koja kao ideolgija još zavarava dio neobrazovanog hrvatskog naroda i koja nam za sva vremena može biti opomena.

Zadar, 4. listopada 2019. godine

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

Više o ovoj temi možete pronaći na poveznici: https://panopticum.hr/napustena-jahta-jugoslavenske-proslosti/

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon