KORUPCIJSKI SKANDAL UOČI VII. FSK

Tekst: Panopticum

Foto: Ministarstvo kulture/Panopticum

LICEMJERJE ELITA UDRUŽENIH U ZLOČINAČKU ORGANIZACIJU NA ŠTETU HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA

Kako se neslužbeno može saznati organizatore VII. Festivala svjetske književnosti trese dosad neviđeni korupcijski skandal. U trenucima dok se hrvatskom i međunarodnom kulturnom scenom odvija marketinška najava spomenute svjetske književne smotre u HGZ u Zagrebu, u gotovo svim relevantnim medijima iza brda se valja zapravo već gotova kaznena prijava zbog zločinačkog udruživanja pojedinaca iz organizacijskih struktura festivala. Naime, kako se može izčitati iz priložene korespodencije upućene prije nekoliko dana na adrese niza relevantnih institucija u Republici Hrvatskoj, ali i uvaženih pojedinaca, razvidno je da su pojedina zvučna imena koja se trenutno spominju kao organizatori VII. Festivala svjetske književnosti koji 8. rujna 2019. započinje u Zagrebu zapravo smišljeno i s dubokom namjerom oštetili te iste hrvatske književnike za iznos od najmanje 12 milijuna kuna (slovima: dvanaestmilijunakuna). Među imenima koja se u priloženoj korespodenciji spominju, najzvučnije ime pripada uvaženoj profesorici s Pravnog fakulteta, Romani Matanovac Vučković.

GDJE SE SKRIVA MASTERMIND I SVOJEVRSNI GURU ZAMP-A?

Da stvar nije nimalo bezazlena pisao je već otprije naš portal što je moguće pronaći na sljedećim poveznicama:

https://panopticum.hr/je-li-zamp-penetrirao-u-sdp/

https://panopticum.hr/protuzakonitosti-u-mzo-i-mk-rh/

https://panopticum.hr/zampovska-zmija-ne-spava/

Da podsjetimo, Romana Matanovac Vučković  je izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu na katedri za Građansko pravo koju vodi Tatjana Josipović, supruga bivšeg hrvatskog predsjednika i prve violine ZAMP-a. Kao što je vidljivo s njezine službene internetske stranice s Pravnog fakulteta u Zagrebu, glavna područja njenog istraživanja su građansko pravo, te hrvatsko i europsko pravo intelektualnog vlasništva. Gdje se u cijeloj priči krije uloga svojevrsnog gurua ZAMP-a i mentora Romane Matanovac Vučković – gospodina dr. Ive Josipovića, zasad ostaje enigma. Osim toga, zanimljiv koloplet imena i institucija provlači se na liniji Ministarstva kulture i ministrice Nine Obuljen Koržinek, zatim Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) na čelu s nedavno imenovanom ravnateljicom Ljiljanom Kuterovac (NN 81/2019), ZAMP-a, Ministarstva znanostii obrazovanja (MZO) na čelu s ministricom Blaženkom Divjak, HAVC-a, Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ), te izdavačke kuće Fraktura i još nekih.

HND KAO PARAVAN?

Nadalje, u cijeloj ovoj  priči s krim zapletom provlači se i ime novinarke Elizabete Gojan kao svojevorsnog potparola ZAMP-a, odnosno Romane Matanovac Vučković. Slučajno ili ne, novinarka HRT-a Elizabeta Gojan je na posljednoj skupštini Hrvatskog novinarskog društva (HND), održane 10. travnja 2019. godine u Novinarskom domu u Zagrebu izabrana u Izvršni odbor HND-a. Što o svemu misle i kakav će stav u spomenutoj krim priči zauzeti HND i njegov predsjednik Hrvoje Zovko kao i Vijeće časti HND-a, zasad ostaje nepoznato.

KORESPODENCIJA

Da ne duljimo, u nastavku teksta donosimo korespodenciju elektronske pošte od 1. i od 6. rujna 2019. godine, a koja se čita kao svojevrsni kriminalistički roman, upućene od strane dipl. iur. Vesne Stilin na e-mail adrese niza institucija i pojedinaca u Hrvatskoj ali i medija širom EU, i to posebno na okolnost uključivanja institucija EU u Bruxellesu i u Strasbourgu u ovaj međunarodni skandal u čiju produkciju su uključeni pojedini dijelovi državnog aparata Republike Hrvatske.

From: Vesna Stilin [[email protected]]
Sent: Friday, September 06, 2019 1:02 PM
To: ‘[email protected]
Cc: ‘[email protected]’; ‘Predsjednik DHK’
Subject: Festival svjetske književnosti – HITNO

Poštovani gospodine Serdarević,

Dostavljam Vam donji mail upućen Hrvatskom društvu pisaca čiji ste član, na znanje.

Naknadno sam saznala (iz članka u Novom listu pod naslovom: Sedmi Festival svjetske književnosti: U središtu hispanofona književnost) da ste Vi programski direktor Festivala  i da ste zbog vjerovatnog prestanka rada kina „Europa“ morali pronaći novu lokaciju za održavanje Festivala i pronašli ste ju u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) na čijem je čelu Romana Matanovac Vučković.

Donji link na HGZ, javnost navodi na zaključak da je HGZ organizator Festivala svjetske književnosti, a ne Vi (kao glavni urednik nakladničke kuće Fraktura) koji  Festival ste Vi inicirali i godinama ga organizirali.

Nužno je da znate da je Romana Matanovac Vučković, zajedno sa bivšim ravnateljem Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Željkom Topićem, financijski oštetila književnike hrvatske vezano uz pravo javne posudbe i da je Hrvatsko društvo pisaca s tim pismeno upoznato, dapače, u tijeku su završne radnje oko kaznenog postupka za zlouporabu položaja i ovlasti prema književnicima protiv Željka Topića i Romane Matanovac Vučković  (i za lažno svjedočenje vezano uz pravo javne posudbe), a sve sa svrhom pokretanja odgovornosti u državnoj upravi koje odgovornosti do sada nije bilo.

I Vi će te kao pisac trebati donijeti odluku, hoćete li Vašim potpisom sudjelovati u pokretanju kaznene odgovornosti u svezi štete nanesene književnicima hrvatske, vezano uz pravo javne posudbe.

Sa poštovanjem,

Vesna Stilin dipl. iur.

From: Vesna Stilin [[email protected]]
Sent: Sunday, September 01, 2019 2:54 AM
To: ‘[email protected]
Cc: ‘[email protected]
Subject: Festival svjetske književnosti

Poštovani,

Obraćam Vam se kao zadnja pomoćnica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) nadležna za autorsko i srodna prava (2004-2008.), koja se, uz ostalo, jedina u DZIV-u, bavila pravom javne posudbe, pravom financijski značajnim za književnike, vezanim uz posudbe njihovih knjiga u javnim knjižnicama. Prema dokumentu Vlade RH, koji je izradio DZIV, pod nazivom: Nacionalna strategija razvoja sustava intelektualnog vlasništva Republike Hrvatske 2005-2010.“, naknade za pravo javne posudbe trebale su se početi isplaćivati književnicima sa 2007. godinom.

Bivši ravnatelj DZIV-a Željko Topić, njegova tadašnja zamjenica Romana Matanovac Vučković (koja je 29.11.2018. postala, nakon Nike Đurića, ravnateljica Hrvatskog glazbenog zavoda, s kojim je do danas u sporu s tim u svezi), te Ljiljana Kuterovac, 2008. jedna od nas pet pomoćnika ravnatelja DZIV-a (kojoj je Željko Topić jedinoj od pomoćnika osigurao službeni auto državnim novcem, protivno Odluci Vlade RH), udruženo su, potajno i nezakonitom procedurom predložili Vladi RH usvajanje Uredbe o unutarnjem ustrojstvu DZIV-a (NN 30/08) kojom Uredbom je ukinut Sektor za autorsko i srodna prava (kao jedna od dvije glavne grane intelektualnog vlasništva) i posljedično moje radno mjesto pomoćnice navedenog Sektora, bez obrazloženja, što je protivno preporukama neovisnih stručnjaka EU i Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija i pravno nedopustivo. Sa Vladom RH, Ministarstvom uprave i Ministarstvom znanosti u tijeku su završni pregovori oko proglašenja rješenja o mom razriješenju 2008. ništavim i mom povratku na rad.

Književnici hrvatske od 2008. (od moga razriješenja) do 2014. (kada su počeli primati naknade za pravo javne posudbe), financijski su oštećeni za 12.000.000,00 kn.

U medijima čitam da će se od 8-14.9. 2019. u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) održati sedmi Festival svjetske književnosti, velika književna svečanost, na kojoj će gostovati  najveće svjetske i domaće književne zvijezde.

Otkad je Hrvatski glazbeni zavod nadležan za književnike?!

Gdje ste Vi u svemu tome, tj. ne spada li organizacija Festivala svjetske književnosti u nadležnost Hrvatskog društva pisaca (HDP) i/ili u nadležnost Društva hrvatskih književnika (DHK)?

Željko Topić svojevremeno mi je rekao: „U hrvatskoj ne funkcionira pravosuđe, ne treba ni pravo javne posudbe !“, a Romana Matanovac Vučković, kao njegova zamjenica, ne samo da je podržavala takvu njegovu inferiornu, pasivnu politiku prema književnicima, protivnu gornjem dokumentu Vlade RH, već je i lažno svjedočila u svezi prava javne posudbe, u privatnom kaznenom sporu koji sam pokrenula protiv Željka Topića.

Stoga, licemjerno je da Romana Matanovac Vučković, koja je sudjelovala u gore navedenom financijskom oštećivanju književnika sa bivšim ravnateljem DZIV-a Topić Željkom, u vrijeme dok je bila njegova zamjenica, sada kao ravnateljica Hrvatskog glazbenog zavoda „krade“ tuđu nadležnost i organizira Festival svjetske književnosti !! Krajnje je vrijeme da hrvatska javnost sazna istinu o udruženom djelovanju Željka Topića, Romane Matanovac Vučković i Ljiljane Kuterovac, u zemlji koja o intelektualnom vlasništrvu malo ili ništa znade, koje teretim i za kaznena djela protupravne promjene ustrojstva državne uprave i zlouporabu položaja i ovlasti prema književnicima, a vezano uz pravo javne posudbe.

Sa poštovanjem,

Vesna Stilin, dipl. iur.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon