DHT 2019. – CAPPELLI U NEMILOSTI PLENKOVIĆA

Tekst: B. Dobrijević

Foto: Vlada RH

Ovogodišnji središnji susret hrvatskih turističkih djelatnika, tradicionalni Dani hrvatskog turizma (DHT), održat će se u razdoblju od 2. do 5. listopada 2019. u Slavoniji. Svečano otvorenje manifestacije održano je u srijedu 2. listopada 2019. godine u dvorcu Eltz u Vukovaru.

PROGRAM DHT

Dodjela Godišnjih hrvatskih turističkih nagrada održat će se 3. listopada 2019. s početkom u 19.30 u Vinkovcima na imanju Lovačkog doma Kunjevci dok će se završna svečanost dodjele TOP 10 nagrada hrvatskog turizma održati u Osijeku na Perivoju kralja Tomislava, 4. listopada 2019. s početkom u 20 sati.

HNB O SEZONI 2019.

Uoči manifestacije, a u prilog veličanja podataka turističke sezone koja definitivno nije ostvarila očekivane rezultatae, HNB je objavio podatke za prvih šest mjeseci 2019. godine, u kojima navodi da su prihodi od stranih turista iznosili 2 milijarde i 720 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 5 posto, odnosno prihodovano je 127 milijuna eura više. Rast prihoda od stranih turista zabilježen je i u drugom tromjesečju 2019. godine te je od travnja do lipnja ostvareno 2 milijarde i 233 milijuna eura prihoda od turizma, što je 5 posto više nego li u istom razdoblju 2018. godine, odnosno 110 milijuna eura više.

DODATNO KIĆENJE LOŠIH TURISTIČKIH PODATAKA

Kićenju podataka HNB-a pridružio se i ministar turizma Gari Cappelli koji navodi kako su turistički rezultati ostvareni u prvoj polovici 2019. godine potvrda napretka hrvatskog turizma u vidu jačanja prepoznatljivosti Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije. Cappelli nadalje navodi kako je u proteklih pet godina turistički promet u Hrvatskoj na razini prvih šest mjeseci porastao za 62 posto, a prihodi za 51 posto, a u tome veliku važnost za rast i razvoj cjelogodišnjeg turizma imaju svakako i rezultati ostvareni u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske.

GARI U NEMILOSTI PLENKOVIĆA

Prema informacijama iz HDZ-a i među turstičkim djelatnicima, posebno iz Istre, ministar turizma  Gari Cappelli nalazi se u nemilosti premijera Andreja Plenkovića zbog očito loših turističkih rezultata ove sezone koji jednim dijelom ukazuju i na lošu pripremljenost cijele sezone koja je dovela do pada broja turista i loše reakcije na stranim tržištima od strane Ministarstva turizma. Reakcija Plenkovića nikog nije posebno začudila budući neuspješnost u ostvarenju zacrtanih turističkih rezultata na neki način urušava mit o uspješnosti njegove Vlade. Za razliku od Cappellija, direktor HTZ-a, Kristijan Staničić u krugovima oko Plenkovića kotira izrazito bolje i ukoliko dođe do nekih pretumbacija u sektoru turizma, moguća je smjena Cappellija na čije mjesto bi zasjeo direktor HTZ-a Kristijan Staničić, po našem mišljenju, jednako nesposobni turistički kadar poput trenutnog ministra turizma i s kojim osim optičke promjene u Vladi RH, hrvatski turizam ne bi ništa konkretno dobio osim novih fraza u vidu ispraznih slogana HTZ-a obilato financiranih iz državnog proračuna.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon