ZAVRŠAVA BERBA MASLINA NA KORČULI

Berba maslina na otoku Korčuli odvija se uglavnom kroz mjesec studeni i završava početkom prosinca a dnevna norma branja je oko 50 kilograma po osobi. Među hrvatskim autohtonim sortama maslina, posebno se ističu one sa zapadnog dijela otoka Korčule i to: lastovka, drobnica i oblica. Najveći udio ulja na Korčuli dobiva se iz sorte «lastovka» koja obiluje polifenolima za koje je utvrđeno da su prirodni antioksidansi i koji štite od ubrzanog starenja a koristi se u specijalitetima mediteranske kuhinje, te za sve vrste salata od povrća.

Korcula-berba-maslina

Tekst: B. Dobrijević

Foto: www.burin-korcula.hr

Berba maslina na otoku Korčuli odvija se uglavnom kroz mjesec studeni i završava početkom prosinca a dnevna norma branja je oko 50 kilograma po osobi. Među hrvatskim autohtonim sortama maslina, posebno se ističu one sa zapadnog dijela otoka Korčule i to: lastovka, drobnica i oblica. Najveći udio ulja na Korčuli dobiva se iz sorte «lastovka» koja obiluje polifenolima za koje je utvrđeno da su prirodni antioksidansi i koji štite od ubrzanog starenja a koristi se u specijalitetima mediteranske kuhinje, te za sve vrste salata od povrća.

Zapisi o ljekovitim svojstvima maslinovog ulja s otoka Korčule sežu daleko u povijest. U današnje moderno doba znati odakle dolazi hrana koju jedemo postaje sve važnije. Izvornost proizvoda te provjerena kvaliteta iza koje stoji višestoljetna tradicija mogu biti značajna vodilja za odabir namirnica. Od hrvatskih autohtonih sorti maslina one s otoka Korčule predstavljaju jedinstveni hrvatski proizvod i nose oznaku izvornosti EU.

Bookmark the permalink.

Comments are closed