MEDITERANSKA VILA NA SILBI

Prije četiri godine Iva Letilović i Igor Pedišić za projekt 5 kućica minimalnih dimenzija od 1×1,5 metara, smještenih u dvorištu obiteljske kuće na Silbi, bili su nominirani za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata «Drago Galić» za najuspješnije arhitektonsko dostignuće na području stambene arhitekture. Nagradu UHA-e nisu osvojili no projekt je u stručnim krugovima ostao zapamćen kao bazično rješenje bazičnih potreba artikulirano u odmjerenu i suvremenu arhitekturu. Pet kućica sadržajno je ‘opsluživalo’ objekt u čijem su dvorištu nastale te su autori u njima smjestili sve sadržaje potrebne za funkcioniranje kuće, bazičnu infrastrukturu koja ima ‘nereprezentativan’ karakter. To su roštilj, sanitarni čvor, tuš, spremište za alat te prostor za hidrofor, perilicu za rublje i bojler.

Silba

Tekst: Vizkultura

Foto: Miljenko Bernfest

Prije četiri godine Iva Letilović i Igor Pedišić za projekt 5 kućica minimalnih dimenzija od 1×1,5 metara, smještenih u dvorištu obiteljske kuće na Silbi, bili su nominirani za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata «Drago Galić» za najuspješnije arhitektonsko dostignuće na području stambene arhitekture. Nagradu UHA-e nisu osvojili no projekt je u stručnim krugovima ostao zapamćen kao bazično rješenje bazičnih potreba artikulirano u odmjerenu i suvremenu arhitekturu. Pet kućica sadržajno je ‘opsluživalo’ objekt u čijem su dvorištu nastale te su autori u njima smjestili sve sadržaje potrebne za funkcioniranje kuće, bazičnu infrastrukturu koja ima ‘nereprezentativan’ karakter. To su roštilj, sanitarni čvor, tuš, spremište za alat te prostor za hidrofor, perilicu za rublje i bojler.

Kako arhitekti navode opisujući ovaj projekt, u međuvremenu je stara kuća uz koje su tada nove kućice nastala, utilitarno namijenjena isključivo spavanju, do te mjere dotrajala da je postala neupotrebljiva, čak i za ljetno korištenje pa i za rekonstrukciju. Iz tih je razloga nastala sasvim nova kuća. U prizemlju, staklena stijena dijeli unutrašnji prostor kuće od vanjskog prostora dvora. Unutrašnji prostor prizemlja proširenje je dvora, natkriveni vanjski prostor. Na katu i u luminaru krovne etaže smještene su spavaće sobe.

Unutrašnjost kuće projektirana je na open plan principima uz naglasak na vertikalno povezivanje prostora, uz korištenje bazičnih oblikovnih elemenata.

Konstruktivni beton zidova i krova ostao je vidljiv jer kao materijal vremenom stari i sve je više nalik susjednom žbukanom zidu s ispranom bojom nanešenom pred jedno stoljeće.

Naziv projekta: Kuća za odmor
Autori: Iva Letilović i Igor Pedišić
Suradnici: Špiro Grubišić i Nikola Mikulić
Godina projektiranja: 2014.
Godina dovršetka gradnje: 2015.
Površina lokacije: 200 m2
Ukupna tlocrtna površina: 120 m2

[huge_it_gallery id=”2″]

Bookmark the permalink.

Comments are closed