MEDITERANSKA KAMENA KUĆA

Stone houseKamena kuća (Stone house) u Lukovom Šugarju samo nekoliko metara od mora i na skučenoj parceli arhitektu je predstavljala izazov projektiranja s mnogobrojnim zadatostima i ograničenjima. Relativno mala površina parcele uvjetovala je da položaj objekta bude na minimalnim odmacima i paralelno s granicama parcele, kako bi se dobila maksimalna korisna površina. Tlorctni oblik uvjetovali su želja za otvaranjem pogleda prema moru, očuvanje postojećeg mediteranskog stabla pittosporuma, formiranje terase u prizemlju i optičko odvajanje od najbližih susjeda. Kako bi se zadovoljile potrebe investitora,

Stone house

Tekst: Panopticum

Foto: Damir Fabijanić

Kamena kuća (Stone house) u Lukovom Šugarju samo nekoliko metara od mora i na skučenoj parceli arhitektu je predstavljala izazov projektiranja s mnogobrojnim zadatostima i ograničenjima. Relativno mala površina parcele uvjetovala je da položaj objekta bude na minimalnim odmacima i paralelno s granicama parcele, kako bi se dobila maksimalna korisna površina. Tlorctni oblik uvjetovali su želja za otvaranjem pogleda prema moru, očuvanje postojećeg mediteranskog stabla pittosporuma, formiranje terase u prizemlju i optičko odvajanje od najbližih susjeda. Kako bi se zadovoljile potrebe investitora, prostorije su smještene na tri etaže. Tako dobiveni tlocrt svojom je razvedenošću nametao potrebu za minimalističkim volumenom i izbjegavanju suvišne dekorativnosti forme. Položaj kuće blizu mora, i to na području poznatom po ekstremnim naletima bure, zahtjevao je oblikovanje volumena i pročelja koje bi odgovaralo podneblju i specifičnostima lokacije. Kuća je realizirana kao kompaktni monovolumen obložen sa svih strana kamenom kao autentičnim materijalom. Krovište je riješeno kosinama i obloženo jednakim kamenom kao vertikale pročelja.“Kamena kuća“ je arhitektonsko-građevinski primjer kako minimalistički pristup u oblikovanju može rezultirati ugodnim i funkcionalnim prostorom.

Naziv projekta: ‘Stone House’

Autor: Davor Mateković / PROARH

Suradnica: Bojana Benić
LokacijaLukovo Šugarje
Površina parcele: 266 m2
Brutto površina: 150.8 m2
Projektirano: 2012 – 2013.
Izgrađeno: 2014.

Bookmark the permalink.

Comments are closed