KORUPCIJA HRVATSKI PROBLEM BR.1.

Tekst: B.Dobrijevic

Foto: HINA

Transparency International Hrvatska (TIH) povodom pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji upozorio je dana 1. srpnja 2018. godine  na političku odgovornost nositelja vlasti. Rezultati u borbi protiv korupcije se ne vide, građani ih ne osjećaju, a nisu vidljivi napori da se takvo stanje promijeni.

KRAJ BORBE PROTIV KORUPCIJE?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju završila je borba protiv korupcijezbog nedostatka političke volje da se ona smanji sustavnim sprječavanjem koruptivnim rizika na svim razinama vlasti.

Izostali su primjeri pozitivnih društvenih vrijednosti poput poštenja i odgovornosti nositelja vlasti.

Preventivna tijela u borbi protiv korupcije nisu neovisna. Izbor stručnjaka u njima rezultat je političkih dogovora onih na pozicijama političkog odlučivanja kako bi se stvorio privid neovisnosti, a u stvarnosti onemogućio njihov rad i djelovanje.

KORUPCIJA JE NAJVEĆI HRVATSKI PROBLEM

U proteklih pet godina nije usvojen zakon ili bilo koji drugi akt o zaštiti prijavitelja nepravilnosti kojim bi se zaštitili pojedinci koji upozoravaju na nepravilnosti i korupciju.Oni  su javno marginalizirani, a upozoravajući na nepravilnosti riskiraju gubitak egzistencije. Uz stalna upozorenja i preporuke nije regulirano lobiranje, a ne znamo niti tko su stvarni vlasnici medija u Hrvatskoj.

Korupcija je kao najveći hrvatski problem uzrok iseljavanja, jer je uništena nada da svatko od nas može živjeti od vlastitog rada i poštenja.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

Skoči do alatne trake